De Productie van begin tot eind


Eén à twee maal per week maken wij kaas van dagverse rauwe melk. Deze melk wordt na het melken onmiddellijk gemengd met zuursel en stremsel, 2 stoffen die noodzakelijk zijn voor de kaasbereiding. Wij werken zo natuurgetrouw daarom maken wij geen gebruik van kleurstoffen. Dit heeft als gevolg dat de zomerkaas veel geler ziet dan de winterkaas. Dit heeft alles te maken met de voeding van de koeien, nl. het verse gras.
Eens het stremsel is toegevoegd moet de melk 30 minuten rusten, dit noemt men stremmen of dik worden van de melk.
Vervolgens moet men de dikke massa snijden, zo bekomt men enerzijds de wrongel ( de stukjes ) en anderzijds de kaaswei (vloeistof).
Eens de kaaswei is verwijderd moet men de kaas wassen met warm water en goed doorroeren.
Hierna brengt men de bekomen kaas in vormen om te kunnen persen.
's Avonds moeten de kazen dan in het pekelbad . Dit is noodzakelijk voor de smaak en het bewaren van de kaas.
Na dit alles moeten we nog wat geduld oefenen vooraleer we de kaas kunnen opeten. De kaas moet, afhankelijk van de grootte en de soort kaas, nog minstens 4 à 5 weken rijpen. Hoe langer de rijping verloopt hoe pittiger de kaas wordt. Voor een optimale rijping moet de kaas dagdagelijks gedraaid worden om te voorkomen dat hij gaat beschimmelen.


Elke week maken wij op woensdag boter. We vertrekken hiervoor van verse room die we laten verzuren. Na een 3-tal dagen laten we deze verzuurde room karnen in de boterkarn. Dit wil zeggen dat we de room opkloppen tot we boterkorrels en karnemelk krijgen. Deze laatste tappen we af en wordt als rauwe karnemelk verkocht in onze hoevewinkel.
De bekomen boterkorrels worden een 3-tal keer gewassen met koud water zodat alle melkresten uitgespoeld worden. Vervolgens wordt de boter gekneed om al het vocht eruit te duwen.
Als de boter droog genoeg is, wordt een deel apart gehouden voor ongezouten boter, maar het overgrote deel werken we af tot licht gezouten boter.
Deze goudgele boter brengen we in de voorraadbak van de verpakmachine. Deze machine verpakt automatisch de boter in mooie gelijke pakjes.
De afgewerkte boter is door het jaar steeds koelkast smeerbaar. Van het voorjaar tot de nazomer ziet de boter mooi goudkleurig, dit heeft te maken met de voeding van de koeien, nl. het verse zeidegras dat ze dagelijks eten.
Onze boter smaakt heerlijk op de boterham, maakt een biefstuk super lekker en kan uitstekend gebruikt worden voor het maken van gebak.

Boterverpakmachine


Wekelijks maken wij op onze hoeve yoghurt op basis van magere melk ( van het vet - de room - wordt de boter gemaakt ). Deze melk wordt gepasteuriseerd om de houdbaarheid van de yoghurt tot een dag of 20 te kunnen garanderen.
Eens de melk op temperatuur is, wordt ze afgekoeld tot een temperatuur van een 35°C. Dan kunnen we ze enten met een yoghurtcultuur, deze gaat de melk verzuren en geeft de yoghurt zijn typische geur en smaak.
De yoghurt die op ons bedrijf gemaakt wordt, is roeryoghurt, dit wil zeggen dat de rijping in de ketel gebeurt en de yoghurt wordt nadien afgevuld in potten al dan niet met fruit.
Het eindproduct is een gladde yoghurt die dik vloeibaar is met een zacht zure smaak waar geen suiker wordt aan toegevoegd.